TECHNIKUM

KELNER

Ogólna charakterystyka zawodu:

Cykl kształcenia wynosi 4 lata. Po ukończeniu tego kierunku nasi absolwenci nabędą umiejętności w zakresie: właściwego obsługiwania gościa stosując różne techniki, projektowania aranżacji sal i pomieszczeń konsumpcyjnych oraz ich wyposażenia, doradzania i udzielenia informacji konsumentowi na temat podstawowych potraw i napojów, sporządzania i wykańczania dań przygotowywanych bezpośrednio w sali konsumpcyjnej, nakrywania stołów z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia, obsługi wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych oraz obsługi kelnerskiej: kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i podobnych imprez. W trakcie nauki uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w warsztatach szkolnych.
Perspektywy zawodowe:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kelner może być zatrudniony przez wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną, przede wszystkim restauracje, kawiarnie, pensjonaty, domy wczasowe, zakłady gastronomiczne, hotele itp. Kelner może być również zatrudniony na statkach i promach. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.
Technikum daje możliwość zdobycia zawodu, a jednocześnie daje możliwość dalszego kształcenia na studiach. Na wniosek absolwenta do dyplomu dołącza się Europass - Suplement do Dyplomu Potwierdzającego Kwalifikacje Zawodowe w języku angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych, ułatwiający zdobycie legalnego zatrudnienia na europejskim rynku pracy.

↑ Powrót na początek

Projekt i wykonanie: Tomasz Pałyga
Kl. II SPa  2009r.
22-500 Hrubieszów ul. Zamojska 18a tel/fax (84)696-3338